Zupa ziemniaczana ze świeżym koperkiem – Rarytas dla osób, które uwielbiają sobie dobrze pojeść.

Zupa ziemniaczana ze świeżym koperkiem – procedura przygotowania

Zwłaszcza w chłodniejsze dni zupa ta jest doskonałym sposobem na rozrywkę i jednoczesną rozgrzewkę. Przygotuj prawdziwego ziemniaka z pachnącym koperkiem.

Składniki na zupę

  • cebula – 1 szt
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • ziemniaki – 3 szt
  • marchewka – 1 szt
  • ogórek kiszony – 4 szt
  • bulion warzywny – 750 ml
  • koperek – 1 pęczek
  • sól dla smaku

Składniki na zagęszczenie

  • koperek – 1 łyżka
  • sól – 2 łyżeczki
  • śmietana – 100 g
  • bulion warzywny – 100 ml
  • mąka – 1 łyżka
  • ogórki kiszone – 2-3 łyżki
  • czarny pieprz – do smaku

Przygotowanie

Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż cebulę na brązowo – zajmie to około 4 minut. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Marchewkę również obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka i mieszamy. Następnie ogórki pokroić na małe kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Warzywa zalewamy bulionem i do zupy dodajemy drobno posiekany koperek. Teraz posolić zupę, wszystko wymieszać i przykryć garnek pokrywką. Gotuj zupę ziemniaczaną przez 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Po tym czasie do zupy dodać śmietanę i wymieszać zupę. W misce wymieszaj 100 ml bulionu warzywnego z łyżką mąki i dodaj do zupy. Ziemniaka doprawiamy 2-3 łyżkami ogórka kiszonego i na koniec doprawiamy. Dzięki wcześniejszemu dodaniu mąki do bulionu w zupie nie będzie grudek. Im więcej mąki dodasz, tym gęstsza będzie zupa.

Po dodaniu śmietanki do zupy wsypać koperek i gotować 5 minut. Następnie możesz podawać natychmiast. Zupę należy gotować na małym ogniu, aby zachowała świeżość i aromat.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!