Drobno posiekaj 1 cebulę. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i 20 g masła. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista. Drobno posiekaj 1 por i dodaj do patelni. Posiekaj 1 paprykę i dodaj do patelni. Zetrzyj 1 marchewkę i dodaj do patelni. Drobno posiekaj 1 ostre chili i dodaj do patelni. Wszystko razem smaż przez 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Pokrój 2 ziemniaki w kostkę i dodaj do garnka.
Zalej warzywa 2 litrami wody i gotuj przez 15 minut. Pokrój 100 g pieczarek i smaż na osobnej patelni przez 3 minuty na średnim ogniu. Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku i dodaj do pieczarek. Smaż razem jeszcze 2 minuty. Smaż 400 g tuńczyka przez 2 minuty z każdej strony na tej samej patelni, aż będzie lekko zarumieniony. Do garnka z zupą dodaj sól, mieszankę pieprzu i tymianek. Gotuj przez kolejne 15 minut. W osobnej misce ubij 1 żółtko z 100 ml śmietany.
Stopniowo dodawaj trochę gorącej zupy do mieszanki śmietanowej, aby ją zahartować, a następnie wlej całość z powrotem do garnka z zupą. Dobrze wymieszaj. Wyłącz kuchenkę i pozostaw zupę na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Drobno posiekaj świeżą pietruszkę i dodaj do zupy. Zupa jest gotowa do podania. Serwuj ją gorącą, najlepiej z kawałkiem świeżego chleba.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.