Przepis na zupę, którą kochają wszystkie dzieci od kucharza z długoletnim stażem.
40 793
Babcia mojego męża, przez całe życie pracowała jako kucharka w przedszkolu. Gotuje tak smacznie, że nie można wręcz odejść od stołu. Kiedy po raz pierwszy moje dzieci spróbowały jej zupy „Śnieżka”, były po prostu zachwycone i prosiły o dokładkę!
Jeśli szukasz dobrego przepisu na zupę dla dziecka, jest on przed Tobą! Dzisiaj powiem Ci jak ugotować tą prostą, ale bardzo smaczną zupę, która jest uwielbiana zarówno przez dzieci jaki i dorosłych!
SKŁADNIKI
1 litr bulionu drobiowego bądź warzywnego
2 średnie ziemniaki
1 mała marchewka
1/2 średniej cebuli
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka masła
1/2 puszki zielonego groszku
2 jajka
sól, przyprawy do smaku
świeże zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE
Umyte i obrane cebule i marchewki zetrzyj na grubej tarce. Ziemniaki pokrój w kostkę, jajka ugotuj na twardo. Lekko podsmaż warzywa na maśle. Wyłącz kuchenkę, gdy marchewka jest miękka, a cebula przezroczysta.
Do gotującego się bulionu dodaj ziemniaki i zielony groszek wraz z zalewą z puszki. Gotuj aż ziemniaki będą półmiękkie, a następnie dodaj warzywa z patelni i starte jajka.
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie dodaj przyprawy i świeże zioła. Podawaj zupkę na gorąco, udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany i ziołami. Smacznego!