Szczera zupa kalafiorowa z jajkiem – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

Uczciwa zupa kalafiorowa z jajkiem – procedura przygotowania

Jeśli szukasz inspiracji na łatwą zupę kalafiorową, wypróbuj przepis. Przed podaniem wystarczy posypać świeżą natką pietruszki.

Składniki

  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • większa marchewka – 1 szt
  • kalafior – 1/2 kalafiora
  • olej – w razie potrzeby
  • sól dla smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • liść laurowy – 1 szt
  • cały kminek – 1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie – 3 kulki
  • mąka zwykła – 1 łyżka
  • bulion warzywny, woda lub bulion – 1000 ml
  • jajka – 3 szt

Przygotowanie

Cebulę i czosnek oczyść i drobno posiekaj. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy różyczki na małe kawałki. Następnie obierz marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce.

Do garnka wlać olej i podsmażyć na nim cebulę. Następnie oprósz mąką i smaż mieszaninę przez około 1 minutę. Do garnka wlać bulion, wodę lub wodę z bulionem. Następnie dodajemy do niego kalafiora, marchewkę i czosnek. Zupę doprawiamy kminkiem, pieprzem i solą.

Do zupy dodać kminek, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko wymieszaj i gotuj warzywa do miękkości. Przed końcem gotowania wbić jajka do garnka i od razu je wymieszać.

Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut i od razu podawaj. Przed podaniem można posypać świeżą natką pietruszki.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!