Zrobisz ją w 30 minut. Zrób najlepszą zupę kalafiorową z marchewką i serem.
2 511
Wypróbuj ten przepis na szybką i pyszną zupę kalafiorową, która idealnie rozgrzeję Cie w te zimne zimowe dni. Przepyszna, klasyczna zupa kalafiorowa, pełna zdrowych i smacznych dodatków.
Składniki:
1 główka średniej wielkości kalafiora, podzielona na różyczki
1 startą marchewkę
1/4 szklanki pokrojonego selera
2 szklanki wody
1 kostka bulionu mięsnego lub warzywnego (można go zastąpić 2 kubkami gotowego bulionu zamiast 2 szklankami wody)
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 szklanki mleka
1 szklankę tartego sera cheddar
słodka lub ostrą papryka, ulubione przyprawy, zioła
Sposób przygotowania :
Pokrój kalafior w małe różyczki. Zetrzyj marchewkę i pokrój seler na małe kawałki. Włóż kalafior, marchew i seler do garnka i zalej samym bulionem lub wodą z bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotuj przez 12-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. W rondlu rozpuścić masło na małym ogniu.
Dodać mąkę, sól i pieprz. Następnie stopniowo dodawać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować z ciągłym mieszaniem przez 2 minuty, do zgęstnienia. Zmniejsz płomień i dodaj starty ser.
Przygotowaną mieszankę dodać do garnka z zupą, wymieszać. Smacznego!