Ziołowe pesto z miodem i sokiem z cytryny – Przepis.

Ziołowe pesto z miodem i sokiem z cytryny – procedura przygotowania

Ziołowe pesto sprawdzi się jako przyprawa do sałatek, ale można je podawać także do wypieków czy mięs. Prawidłowo przechowywane pesto zachowa świeżość przez kilka tygodni.

Składniki

  • cebula dymka – 200 g
  • kiełki czosnku – 50 g
  • pietruszka – 50 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • olej roślinny – w razie potrzeby

Przygotowanie

Umyj cebulę dymkę i pokrój ją w krążki. Posiekaj także umytą natkę pietruszki z pędami czosnku i wszystko razem wymieszaj.

Do wymieszanej masy wsypać sól, mieloną słodką paprykę, miód, sok z cytryny i olej. Wysterylizowane słoiki z pokrywkami napełnij pesto i polej oliwą powierzchnię każdego pesto tak, aby było całkowicie przykryte. Uwaga: Sterylizacja słoików jest konieczna, aby zapobiec psuciu się żywności przez bakterie.

Przechowuj pesto w chłodnym i ciemnym miejscu. Można podawać z ciastami lub z mięsem. Wskazówka: Pesto możesz także zamrozić. W takim przypadku napełnij nim foremkę do lodu, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Kostki lodu z pesto można również przechowywać w szczelnej torbie.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!