Ziołowe pesto z miodem i sokiem z cytryny – Przepis.
129
Ziołowe pesto z miodem i sokiem z cytryny – procedura przygotowania
Ziołowe pesto sprawdzi się jako przyprawa do sałatek, ale można je podawać także do wypieków czy mięs. Prawidłowo przechowywane pesto zachowa świeżość przez kilka tygodni.
Składniki
cebula dymka – 200 g
kiełki czosnku – 50 g
pietruszka – 50 g
sól – 1 łyżeczka
mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
miód – 1 łyżeczka
sok z cytryny – 1 łyżka
olej roślinny – 3 łyżki
olej roślinny – w razie potrzeby
Przygotowanie
Umyj cebulę dymkę i pokrój ją w krążki. Posiekaj także umytą natkę pietruszki z pędami czosnku i wszystko razem wymieszaj.
Do wymieszanej masy wsypać sól, mieloną słodką paprykę, miód, sok z cytryny i olej. Wysterylizowane słoiki z pokrywkami napełnij pesto i polej oliwą powierzchnię każdego pesto tak, aby było całkowicie przykryte. Uwaga: Sterylizacja słoików jest konieczna, aby zapobiec psuciu się żywności przez bakterie.
Przechowuj pesto w chłodnym i ciemnym miejscu. Można podawać z ciastami lub z mięsem. Wskazówka: Pesto możesz także zamrozić. W takim przypadku napełnij nim foremkę do lodu, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Kostki lodu z pesto można również przechowywać w szczelnej torbie.