Cały urok sałatki polega na jej podstawowym składniku, czyli niskokalorycznych ogórkach. Dzięki nim, nie tylko zrzucisz z wagi, ale też będziesz się cieszyć świeżością warzyw – dlatego sałatka „króluje” na stołach zwłaszcza zimą.
Krok 1: Zacznij od przygotowania ogórków – dobrze je umyj i pozwól im się namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. W między czasie umyj również cebulę.
Krok 2: Po umyciu, ogórki pokrój w plasterki, a cebulę w półpierścienie, następnie umieść je w dużej misce, posól i odstaw na 30 minut tak, by ogórki puściły sok.
Krok 3: W dużym rondlu wymieszaj ocet, cukier oraz pieprz. Dodaj warzywa razem z sokiem z ogórków, wymieszaj i całość gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4: Kiedy ogórki zmienią kolor, zestaw sałatkę z ognia i przełóż do słoików. Należy pamiętać, by wypełnić słoiki po same brzegi, aby marynata całkowicie przykryła ogórki. Gotowe naczynia z sałatką zakryj i zakręć wieczkiem, a potem odwróć dnem do góry, zawiń kocem i pozostaw do ostygnięcia.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.