Ziemniaki faszerowane serem i boczkiem – Domownicy zjedli cały w jeden dzień.

Ziemniaki faszerowane serem i boczkiem – sposób przygotowania

Chcesz zadowolić swoją rodzinę wyjątkowo smacznym obiadem? To idź na te pieczone ziemniaki z serem, boczkiem i sosem grzybowym. Możesz być pewien, że wszyscy będą oblizywać palce. To pyszne danie zachwyci nawet największych smakoszy.

Składniki

  • ziemniaki – 6 szt
  • boczek wędzony – 6 plasterków
  • pieczarki – 300 gr
  • śmietana do gotowania – 200 ml
  • ser pleśniowy – 150 gr
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • pietruszka – do smaku

Przygotowanie

Najpierw dokładnie umyj ziemniaki, osusz ręcznikiem papierowym i zawiń je ze skórką w folię aluminiową. Następnie piecz je w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 30 do 40 minut. W międzyczasie pokrój preferowany półtwardy ser na mniejsze kawałki i pokrój boczek w kostkę.

Oba składniki są następnie smażone na patelni, aż ser całkowicie się rozpuści. Po chwili wlej śmietankę do gotującej się masy (wystarczy kilka łyżek). Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Na koniec zdejmij z ognia

Na tym etapie wyjmij ziemniaki z piekarnika. Następnie przekrój je na pół, wydrąż miąższ i wypełnij mieszanką sera i boczku. Piecz ziemniaki przez kolejne dziesięć minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotować sos grzybowy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kawałki pieczarek na złoty kolor, posypujemy też przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Na koniec wlej pozostałą śmietankę do gotowania na składniki i pozwól jej przez chwilę bulgotać. Po kilku minutach sos grzybowy będzie gotowy.

Pieczone ziemniaki z nadzieniem podawaj na ciepło polane sosem grzybowym. Twoja rodzina będzie tylko chwalić taką dobroć. Życzymy dobrego smaku.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!