Ziemniaki wiedeńskie. Zapomnij o ciężkich sałatkach z majonezem, to największy przysmak ziemniaczany.

Świetny pomysł na pyszny dodatek do codziennego obiadu. Dzięki niemu, nawet zwykły posiłek zyska wyjątkowy smak i wygląd. Co najważniejsze te obłędnie pyszne ziemniaczki przygotujesz na prawdę szybko i łatwo.

Potrzebujesz:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g drobno posiekanego boczku
  • 1 duża cebula

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietany 18% lub 30%
  • pietruszka
  • kawałek masła (około 1-2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka musztardy do smaku (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w całości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, oczyść i pokrój.

Boczek podsmaż na patelni. Następnie dodaj cebulę i gdy się zarumieni dodaj kawałek masła. Pokrojone na plasterki ziemniaki wrzuć na patelnię. Dodaj również śmietanę.

Gotuj przez chwilę, aby zredukować mieszankę. Następnie po prostu udekoruj pietruszką (lub szczypiorkiem) i podawaj d stołu. Możesz również doprawić je odrobiną musztardy. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!