Ziemniaki wiedeńskie. Zapomnij o ciężkich sałatkach z majonezem, to największy przysmak ziemniaczany.
1 152
Świetny pomysł na pyszny dodatek do codziennego obiadu. Dzięki niemu, nawet zwykły posiłek zyska wyjątkowy smak i wygląd. Co najważniejsze te obłędnie pyszne ziemniaczki przygotujesz na prawdę szybko i łatwo.
Potrzebujesz:
500 g ziemniaków
150 g drobno posiekanego boczku
1 duża cebula
Dodatkowo:
100 ml śmietany 18% lub 30%
pietruszka
kawałek masła (około 1-2 łyżeczki)
1 łyżeczka musztardy do smaku (opcjonalnie)
sól do smaku
ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w całości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, oczyść i pokrój.
Boczek podsmaż na patelni. Następnie dodaj cebulę i gdy się zarumieni dodaj kawałek masła. Pokrojone na plasterki ziemniaki wrzuć na patelnię. Dodaj również śmietanę.
Gotuj przez chwilę, aby zredukować mieszankę. Następnie po prostu udekoruj pietruszką (lub szczypiorkiem) i podawaj d stołu. Możesz również doprawić je odrobiną musztardy. Życzę smacznego!