Wiedeńskie ziemniaki: zapomnij o ciężkich sałatkach z majonezem, to najlepszy przysmak ziemniaczany.
3 471
Świetny pomysł na przystawkę lub danie główne, które możesz szybko i łatwo przygotować.
Wiedeńskie ziemniaczki będą super dodatkiem do mięsa, grilla, ale też genialną opcją na ciepła i sycącą kolacje. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu składników, które owocuje idealnym daniem.
Potrzebujesz:
500 g ziemniaków
150 g drobno posiekanego boczku
1 duża cebula
100 ml śmietany kremówki
Pietruszka
Masło (około 1-2 łyżeczki)
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w słonej wodzie. Następnie odcedź, wyczyść i pokrój. Boczek usmaż na patelni. Następnie dodaj cebulę, a gdy nabierze złotego koloru, dodaj masło. Ziemniaki pokrój na plasterki i dodaj na patelnię, wlej śmietanę.
Gotuj przez chwilę, a następnie udekoruj danie natką pietruszki (lub szczypiorkiem) i podawaj do stołu. Możesz też doprawić danie odrobiną musztardy. Smacznego!