Wiedeńskie ziemniaki: zapomnij o ciężkich sałatkach z majonezem, to najlepszy przysmak ziemniaczany.

Świetny pomysł na przystawkę lub danie główne, które możesz szybko i łatwo przygotować.

Wiedeńskie ziemniaczki będą super dodatkiem do mięsa, grilla, ale też genialną opcją na ciepła i sycącą kolacje. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu składników, które owocuje idealnym daniem.

Potrzebujesz:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g drobno posiekanego boczku
  • 1 duża cebula
  • 100 ml śmietany kremówki
  • Pietruszka
  • Masło (około 1-2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w słonej wodzie. Następnie odcedź, wyczyść i pokrój. Boczek usmaż na patelni. Następnie dodaj cebulę, a gdy nabierze złotego koloru, dodaj masło. Ziemniaki pokrój na plasterki i dodaj na patelnię, wlej śmietanę.

Gotuj przez chwilę, a następnie udekoruj danie natką pietruszki (lub szczypiorkiem) i podawaj do stołu. Możesz też doprawić danie odrobiną musztardy. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!