Te młode ziemniaki ze złotą skórką są uwielbiane przez moją rodzinę. Oto najlepszy przepis jaki znam

Podobnie jak młoda dynia czy bakłażan, młode ziemniaki są uwielbiane za wyjątkowy smak i delikatną konsystencję oraz za szybkie przygotowanie.

Szczególnie popularne są pieczone młode ziemniaki. Każdy kocha tą pyszną złotą skórkę! Jak smacznie upiec młode ziemniaki ? Zwykle używa się do tego celu naczynia żaroodpornego, folii lub rękawa do pieczenia. Dziś natomiast podzielę się z Wami jeszcze jedną możliwą opcją i moim zdaniem jest ona najlepszą!

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ziemniaki
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:

Jak upiec młode ziemniaki w całości? Umyj je i wyczyść. Jeśli chcesz, możesz pozostawić skórę.

Połącz oliwę z oliwek, sól, pieprz i rozmaryn, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i tymianek. Tak przygotowanym dressingiem polej ziemniaki.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż na wierzchu ziemniaki. Przykryj kolejną warstwą pergaminu i złóż w kopertę, jak na zdjęciu.

Piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C. Następnie wytnij w pergaminie dziurkę i piecz przez kolejne 10 minut, aż skórka zarumieni się na złoty kolor.


Takie ziemniaki można podawać zarówno z mięsem, jak i rybą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!