Poradził mi to przyjaciel szefa kuchni i od tego czasu robię je tylko w ten sposób: 5 złotych zasad dla chrupiących pieczonych ziemniaków.
2 291
Szukasz przepisu na chrupiące, pieczone ziemniaki, które będą idealnym dodatkiem do Twojego mięsa? Wypróbuj tę recepturę, a już nigdy nie przyrządzisz pieczonych ziemniaków w inny sposób!
Zasada nr. 1 – dobrze nagrzany piekarnik
Aby uzyskać doskonałe pieczone ziemniaki, temperatura piekarnika powinna wynosić 218 ° C . To optymalna temperatura, aby uzyskać idealnie chrupiącą powierzchnię.
Zasada nr. 2 – wstępnie ugotuj ziemniaki
Ten krok może wydawać się niepotrzebny, ale jest bardzo ważny. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki według własnego uznania (mogą to być krążki itd.) i od momentu zagotowania gotuj przez 5 minut.
Zasada nr. 3 – podgrzej blachę
W między czasie gdy ziemniaki się gotują, wlej trochę oleju na blachę do pieczenia i włóż ją do nagrzanego piekarnika na 10 minut, aby się rozgrzała. Dzięki temu ziemniaki nie wchłoną zimnego tłuszczu i będą mniej tłuste.
Zasada nr. 4 – potrząśnij ziemniakami
Po 5 minutach gotowania odlej wodę i włóż ziemniaki z powrotem do garnka. Pozostaw przez 2 minuty, a następnie przykryj pokrywką i energicznie wstrząśnij. Dzięki temu ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz.
Zasada nr. 5 – pieczenie
Włóż blachę do piekarnika z ziemniakami i piecz je przez 45-50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków.
Przed pieczeniem możesz je posypać np. rozmarynem i po upieczeniu posolić do smaku. Życzę smacznego!