Ważna różnica, o której każdy powinien wiedzieć: Wkładasz ziemniaki do zimnej czy gorącej wody.
Wydawałoby się, że gotowanie ziemniaków to najłatwiejsza rzecz w kuchni. Okazuje się jednak, że duże znaczenie ma woda, do której wkładamy ziemniaki. Oto prosta wskazówka, jak prawidłowo gotować ziemniaki.
Jak prawidłowo ugotować ziemniaki?
Zapamiętaj: zawsze wkładaj obrane lub oczyszczone ziemniaki do wrzącej wody, a nie zimnej. Idealna woda powinna być również lekko osolona.
Dlaczego wrząca woda, a nie zimna?
Celem jest zachowanie witamin i minerałów zawartych w ziemniakach. A jest ich sporo! Ziemniaki dostarczają nam potas, fosfor, wapń, żelazo, i magnez, a także witaminy B1, B5, B6, A, C, E i K. Jeśli wrzucimy je do gorącej wody, sole mineralne w nich pozostaną, a jeśli pozostaną w zimnej wodzie przez dłuższy czas, stracą cenne składniki.
Obieranie ziemniaków niestety sprzyja utracie witamin i minerałów. Z tego samego powodu nie wkładamy do wody obranych ziemniaków, aby były gotowe „do ugotowania później”. Należy również pamiętać o gotowaniu ziemniaków na średnim ogniu. Dzięki temu gotuje się równomiernie.
Sztuczka, aby jak najlepiej wykorzystać ziemniaki
Gotując ziemniaki zawsze dodaj do nich kawałek świeżej marchewki. Nie dla dekoracji czy dla koloru, karoten, który zawiera marchew, może chronić witaminę C w ziemniakach (a mają jej w ogóle niewiele). To bardzo prosta, ale bardzo przydatna wskazówka, jak najlepiej wykorzystać swoje ulubione jedzenie.
Woda do użycia
Nie wylewaj wody po ugotowaniu! Ziemniaki przekazują swoje cenne składniki podczas gotowania. Możemy wykorzystać tę wodę jako bazę do zupy lub sosu. Jeśli nie zasoliłaś wody, podlej ją po schłodzeniu, będzie odpowiednia jako naturalny nawóz. Świetnie nadaje się na przykład do storczyków.
Więcej sztuczek z wodą ziemniaczaną
Na skórę
Odwar z gotowanego ziemniaka jest bogaty w skrobię, potas, witaminę B12 i elektrolity. Po ugotowaniu ziemniaków wlej całą wodę do szklanego słoika. Włóż do lodówki na 2 godziny, a następnie użyj jako tonik przeciwstarzeniowy do skóry. Po prostu nałóż tę wodę na twarz za pomocą wacika, najlepiej przed snem. Powinieneś zauważyć efekt w ciągu 2-3 dni.
Dla włosów
Jeśli masz suche, pozbawione życia włosy i rozczochrane końcówki, umyj je schłodzonym wywarem z ziemniaków. Możesz go użyć do końcowego płukania lub jako maskę. Zwilż włosy wywarem z ziemniaków i pozostaw na 30 minut. Następnie umyj włosy jak zwykle, a na koniec spłucz je wodą ziemniaczaną.
Do czyszczenia
Przegotowana woda ziemniaczana doskonale czyści srebro, garnki i sztućce. Wystarczy namoczyć je w bulionie na kilka godzin, a następnie umyć. Pomoże również w oczyszczeniu brudnego linoleum.
Dla zwierząt
Gotowana woda ziemniaczana jest również odpowiednia dla zwierząt domowych i można jej używać do przygotowywania jedzenia.
Do gotowania
Możesz również użyć wody ziemniaczanej podczas gotowania. Dzięki zawartej skrobi zagęszcza sos, możesz użyć go np. jako bazę do zupy lub domowego pieczywa.
Dla zdrowia
Jest bogata w magnez i potas, dlatego jest przydatna dla zdrowia:
- Jedna szklanka tej wody na tydzień wystarczy, aby stopniowo odwodnić i zmniejszyć zakwaszenie organizmu.
- Jest stosowana jako płukanka do leczenia stanów zapalnych w jamie ustnej lub do leczenia paradontozy
- Jest to właściwy środek, który uspokaja podrażniony żołądek – do tego nadaje się również woda solona ze smalcem. Pij w ciągu dnia, ale tylko z jednej łyżki.
Przeciw mszycom
Jeśli gotujesz ziemniaki bez soli, jako naturalny środek przeciw mszycom nadaje się woda – wystarczy włożyć ją do opryskiwacza i spryskać rośliny.