Odtwórz smak przeszłości na swoim talerzu: Placki ziemniaczane – tak dobre, że zjesz je w mgnieniu oka. Przepis.
2 032
Smaczne placki ziemniaczane, takie jak w dzieciństwie.
Smaki z dzieciństwa są zawsze mile wspominane i w dorosłym życiu często wracamy do wspomnień z nimi związanymi. Chętnie odtwarzamy smaki, które towarzyszyły nam w tych beztroskich chwilach. Przedstawimy państwu najsmaczniejsze ii najprostsze w wykonaniu placki ziemniaczane.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg chudej wieprzowiny
100 ml oleju roślinnego
50 g masła
1 cebula
1/2 szklanki mąki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na początku należy zmielić mięso wieprzowe, dodać do niego soli i pieprzu. Następnie należy pokroić cebulę w małą kostkę i wraz z zmielonym mięsem usmażyć na oleju na patelni, na średnim ogniu. Kiedy mięso i cebula będą się smażyły, przygotuj ziemniaki.
Należy je obrać, ugotować i wymieszać z olejem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotowane ziemniaki zmielić na puree. Do gotowej masy ziemniaczanej dodaj przesianą mąkę, a następnie wymieszaj. Kolejnym etapem jest wymieszanie masy ziemniaczanej z mielonym mięsem i uformowanie placków. Placki smaż na oleju.
Przed smażeniem, można także panierować placki bułką tartą, albo dodać do mięsa mielonego pieczarki albo inne grzyby i ulubione zioła do smaku. Życzymy smacznego!