Dlaczego warto zbierać zielone orzechy: Głowa przestanie boleć, korzystnie wpływają na zdrowie i urodę.

Składniki:

  • 1 l wódki/brandy
  • 12 zielonych orzechów
  • 40 dkg cukru
  • 4 goździki
  • 5 ziaren kawy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Podziel orzechy na połówki i pokrój cytrynę w plastry. Wszystkie składniki włóż do szklanego naczynia i postaw na słońcu na 40 dni.

Od czasu do czasu potrząsaj naczyniem. Przecedź i przelej do butelek z ciemnego szkła. Stosuje się w bólach żołądka, menstruacyjnych, głowy i w niedoczynności tarczycy.

Herbata z liści orzecha

2 łyżeczki rozdrobnionych liści zalej 2 szklankami wody, postaw na małym ogniu i doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Pije się po pół szklanki dziennie przed jedzeniem w dolegliwościach żołądkowych.

Zewnętrznie stosuje się do okładów, obmywań, również na oczy, w postaci nasiadówek w chorobach kobiecych i hemoroidach, przy trądziku, wrzodach i nadmiernej potliwości stóp.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!