Dlaczego warto zbierać zielone orzechy: Głowa przestanie boleć, korzystnie wpływają na zdrowie i urodę.
102 379
Składniki:
1 l wódki/brandy
12 zielonych orzechów
40 dkg cukru
4 goździki
5 ziaren kawy
2 opakowania cukru waniliowego
1 cytryna
Przygotowanie:
Podziel orzechy na połówki i pokrój cytrynę w plastry. Wszystkie składniki włóż do szklanego naczynia i postaw na słońcu na 40 dni.
Od czasu do czasu potrząsaj naczyniem. Przecedź i przelej do butelek z ciemnego szkła. Stosuje się w bólach żołądka, menstruacyjnych, głowy i w niedoczynności tarczycy.
Herbata z liści orzecha
2 łyżeczki rozdrobnionych liści zalej 2 szklankami wody, postaw na małym ogniu i doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Pije się po pół szklanki dziennie przed jedzeniem w dolegliwościach żołądkowych.
Zewnętrznie stosuje się do okładów, obmywań, również na oczy, w postaci nasiadówek w chorobach kobiecych i hemoroidach, przy trądziku, wrzodach i nadmiernej potliwości stóp.