Mięso jest na tyle delikatne, że można je oddzielić od kości. Najlepsze żeberka są w najlepszych restauracjach. Przepis.
2 212
Nie jest łatwo przygotować miękkie, rozpływające się w ustach żeberka.
Marynata musztardowa sprawia, że aromatyczne pieczone żeberka są rozkoszą dla zmysłów. Możesz wypróbować ten przepis, aby się o tym przekonać. Na pewno się nie zawiedziesz, a efektowne danie przygotujesz we własnej kuchni.
Oto składniki potrzebne do przygotowania marynaty
1 łyżka musztardy
3 łyżki ketchupu
3 łyżki stołowe sosu sojowego,
1 łyżeczka miodu
Składniki potrzebne do przygotowania dania
Żeberka wieprzowe, z dużą ilością mięsa – około 1,5 kg
Do smaku: Przyprawy: pieprz czarny, sól, rozmaryn
Przygotowanie
Przygotowanie pysznych żeberek jest bardzo proste. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Następnie przygotuj mięso.
Po ugotowaniu mięso należy dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Blachę do pieczenia należy wyłożyć folią aluminiową.
Suche żeberka doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ułożyć je na przygotowanej blasze do pieczenia.
Po upływie 30-40 minut piec w temperaturze 200°C na ustawieniu góra/dół. Piec jeszcze przez godzinę, a następnie wyjąć blachę i posypać rozmarynem. Zawinąć w folię.
W czasie, gdy żeberka się pieką, przygotować marynatę. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki (ketchup i sos sojowy, miód, musztardę). Gotować przez 5 minut, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj.
Piec żeberka w sosie marynującym przez 10/15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C. Teraz możesz cieszyć się aromatycznymi żeberkami! Po więcej sprawdzonych przepisów zapraszam do kontaktu ze mną.