W poszukiwaniu domowych środków leczniczych wartościowych i efektywnych, trudno jest przebrnąć przez setki wskazówek i porad. Nierzadko odkrywamy różne odwary i nalewki, lecz istnieją także inne, mniej znane metody.
Poprawa zdrowia serca może być tak prosta, jak jedzenie surowej marchewki. Bez potrzeby gotowania czy specjalnych przygotowań – wystarczy marchew pokroić i delektować się jej naturalnym smakiem.
Zawartość sodu, potasu i żelaza w marchewce – składników pokrewnych do tych w mięśniu sercowym – sprzyja zdrowiu serca. Dodatkowo, pektyny obecne w tym warzywie działają na obniżenie poziomu niekorzystnego cholesterolu w krwiobiegu.
Surowa marchew, a także sok z niej wyciśnięty, mogą okazać się pomocne w zapobieganiu różnym chorobom, w tym anemii, awitaminozie, zawałom serca, chorobom układu pokarmowego, oczu czy zapaleniu tarczycy.
Do diety odchudzającej marchew jest również dodatkiem godnym polecenia. Skutecznie zaspokaja ona głód i wspiera procesy spalania tłuszczu, szczególnie kiedy spożywana jest surowa, na przykład pokrojona w plasterki i jedzona na pusty żołądek w formie sałatki.
Znany jest również zewnętrzny sposób wykorzystania marchwi jako domowego lekarstwa – metoda „3 marchewki”.
Może ona przyczynić się do ulgi w skurczach już po 6-9 dniach stosowania. Wystarczy przekroić na pół trzy małe marchewki. Jedną z połówek przykładamy na okolicy serca, mocując plastrem na 2-3 dni. Drugą połówkę przechowujemy w miejscu ciemnym i chłodnym. Procedurę powtarzamy z resztą marchewek, a po wykorzystaniu ich wszystkich, robimy tygodniową przerwę. Terapię warto powtórzyć 2-5 razy, co może przynieść efekty w postaci znormalizowanego ciśnienia krwi i ustąpienia tachykardii.