Smaczne i szybkie w przygotowaniu: Schab, cebula, ser, jajko, majonez… Najpyszniejsze mięso jakie jadłam.

Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zapiekany schab.

Jest to świetny przepis na szybki obiad.

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • sól, przyprawy do smaku
  • 10 dag twardego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 2 jaja ugotowane na twardo

Sposób przyrządzenia: 

Obmyj i osusz plastry schaby, a następnie natnij je, tworząc kratkę. Cebulkę pokrój w pióra. Ułóż ją na dnie naczynia żaroodpornego (opcjonalnie blaszki).

Kolejna warstwa to mięso doprawione solą i pieprzem z obu stron. Ugotuj jajka na twardo, obierz i zostaw, aby ostygły.

Gdy będą chłodne, zetrzyj je na tarce wraz z żółtym serem, dodaj majonez oraz sól. Wyłóż masę na wcześniej ułożone mięso.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do rozgrzanego piekarnika włóż naczynie i piecz około 30 minut.

Podaj z ziemniakami lub ryżem i świeżą sałatką.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!