Zetrzyj 1 kg cukinii na drobnej tarce. Jeśli używasz młodej cukinii, możesz zostawić skórkę i nasiona. Jeśli używasz dojrzałej cukinii, lepiej usunąć skórkę i nasiona. Przełóż startą cukinię do dużej miski. Nie wyciskam soku z cukinii, ale jeśli chcesz, możesz go wycisnąć, aby zapiekanka była mniej soczysta. Zetrzyj 200 g marchewek na drobnej tarce i dodaj do miski z cukinią. Drobno posiekaj 2 cebule i dodaj do reszty warzyw. Zetrzyj 150 g twardego sera na grubej tarce i dodaj do miski z warzywami.
W osobnej misce połącz 5 jajek i 100 ml oleju roślinnego. Ubijaj, aż masa będzie gładka. Dodaj 140 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i sól do smaku. Mieszaj, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Wlej przygotowane nadzienie do miski z warzywami i serem. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego o rozmiarze 28×22 cm. Nie musisz dodatkowo smarować formy. Równomiernie rozprowadź masę w naczyniu.
Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 45-50 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu pozwól zapiekance ostygnąć przynajmniej do ciepłego stanu, aby się ustabilizowała. Dopiero wtedy podawaj.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.