Dziś na obiad będzie kapusta z kiełbasą. Mam świetny przepis.
79
Przepis na doskonałą kapustę z kiełbasą. Zdecydowanie warto wypróbować nasz wspaniały przepis.
Przepis składa się z dostępnych i sycących składników, ponadto sam przepis jest bardzo prosty, a jednocześnie bogaty w smak. Potrzebujemy:
1,5 kg kiszonej kapusty
1 szklanka ryżu
500 g mielonej wieprzowiny
1 kiełbasa
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
250 ml kwaśnej śmietany
250 ml śmietanki do ubijania
olej roślinny
Przygotowanie:
Dokładnie umyj kapustę kiszoną. Odciśnij nadmiar płynu. Obraną cebulę pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w krążki. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć. Posolić mieszaninę i wymieszać. Posypać zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Następnie dodać zmiażdżony czosnek, zmielony pieprz i dobrze wymieszać.
Na osobnej patelni podsmaż kiełbasę. Na kiełbasce podsmaż cebulę. W razie potrzeby dodać olej. Dodać kapustę i smażyć do miękkości. W misce za pomocą trzepaczki wymieszaj śmietanę ze słodką. Połowę kapusty ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Dodaj mieszankę mięsa mielonego. Wlać połowę kremowej masy. Następnie dodaj warstwę ugotowanego ryżu. Następnie dodajemy kiełbasę i resztę kapusty. Wlać drugą połowę kremowej masy. Wskazówka redaktora: do pozostałej mieszanki śmietanowej możesz dodać 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki dla koloru. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i podawać.