Fantastyczny przepis na kremowy i rozpływający się w ustach biszkopt, smakujący jak lody.

Kto z nas nie lubi pysznych ciast? Poznaj przepis na biszkopt z dodatkiem serka mascarpone, który jest przepyszny, puszysty, wprost rozpływa się w ustach, a w dodatku smakuje jak lody. Gdy raz go spróbujesz, szybko stanie się Twoim ulubionym ciastem.

Czego potrzebujesz, aby zrobić ten biszkopt?

  • 6 jajek,
  • 60 g masła,
  • 140 g cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • mała cytryna,
  • 60 g pszennej mąki,
  • 100 ml mleka,
  • 1/4 łyżeczki soli, tyle samo tatara lub też proszku do pieczenia
  • 20 g skrobi kukurydzianej.

Przygotowanie rozpocznij od wyciśnięcia soku z cytryny, którą wcześniej dokładnie umyjesz i pozbędziesz się jej skórki. Przygotuj 2 miski, do których odpowiednio dodasz żółtka i białka jajek. Białka ubij razem z cukrem.

Następnie, w ciepłym mleku, rozpuść masło i pozostaw aż do całkowitego wystudzenia. Kolejnym krokiem jest ubiciu serka mascarpone. Każde żółtko przerabiam pojedynczo, używając do tego większej miski.

Przygotowany wcześniej cukier podziel na połowę i jedną z nich ubij, dodając do tego sól, łyżkę skórki z cytryny, łyżkę soku z cytryny oraz masło, które roztopiłeś w mleku. Do powstałej mieszaniny dodaj skronie kukurydzianą oraz przesianą mąkę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj do tego ubite białko, dzieląc je na 3 części. Pierwszą część ubijaj klasycznie, z kolei dwie pozostałe części cały czas mieszaj. Dodaj ją do powstałej mieszanki, łącząc całość za pomocą delikatnego mieszania na obwodzie.

Tak powstałe ciasto możesz przelać do formy, najlepiej o okrągłym lub kwadratowym kształcie. Zawiń całość folią spożywczą, aby wystawała ona na maksymalnie 1.5 cm od krawędzi formy. Ciasto włóż to talerza, do  którego wlejesz wrzącą wodę, na maksymalnie 3 cm.

Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni, przez 20 minut. Po tym czasie ciasto musi się piec przez jeszcze pół godziny, ale już w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a ciasto zostaw na 30 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij jedynie talerz z wodą, a na kolejne 30 minut zostaw ciasto w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto możesz wyjąć z foremki dopiero, gdy całkowicie wystygnie.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!