Wykonuje się go bardzo prosto. Idealny dla osób, które stawiają w pieczeniu ciast pierwsze kroki. Satysfakcja gwarantowana.
Oddzielamy żółtka od białek i przelewamy do oddzielnych miseczek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy do niej roztopione, ale nie gorące masło i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przesianą mąkę, sól, proszek, a także startą cytrynę lub limonkę wsypujemy do masy jajecznej.
Całość dokładnie łączymy w zwarte ciasto, które dzielimy na dwa równe kawałki i odstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
Małą okrągłą blaszkę (może być taka jak do tarty) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzoną połowę ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki rozkładając równo na blaszce.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Do drugiej miski wlewamy jogurt, do którego wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż pozbędziemy się grudek z mąką. Kolejnym krokiem jest połączenie białek z masą jogurtową.
Tak przygotowany krem rozkładamy równo na cieście. Drugą połówkę ciasta równomiernie ścierając zakrywamy krem. Podgrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wkładamy ciasto na około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.