Naleśniki, które są pyszne i szybkie w wykonaniu to znakomity posiłek dla całej rodziny, dlatego dobrze jest poznać bliżej przepis na to niesamowite danie, które można na dowolny sposób urozmaicać.
22 471
Zaczynamy od jajek, rozdzielając żółtaka od białek.
Z samych białek miksujemy pianę, do czasu by po odwróceniu miski nic się nie wylało. Natomiast żółtka łączymy z resztą komponentów. Pamiętaj o delikatnym połączeniu, tylko do momentu gdy suche składniki zrobią się wilgotne, a całość stanie się zwartym ciastem.
Należy tu stosować ważną regułę, zbyt długie miksowanie daje sztywność glutenu, czego rezultatem mogą być zbyt twarde placki naleśnikowe.
Na samym końcu pozostaje już tylko, lekko mieszając dodać jeden brakujący składnik, ubitą pianę z białek. Tak świeżo przyrządzone ciasto wylewamy na natłuszczoną i rozgrzaną patelnie. Dawkujemy odpowiednie porcje i smażymy placki o idealnej dla nas dobranej grubości.