Plasterki wołowiny na cebuli i porach. Idealna propozycja na obiad z bliskimi.

Składniki:

  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • 1 łyżka smalcu/lub oleju
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • bulion wołowy do polewania (lub woda i 1 łyżeczka luźnego bulionu wołowego)
  • przyprawa do steków domowej roboty / kupiona
  • sól, jeśli nie w przyprawach
  • mielony pieprz
  • 20 g schłodzonego masła (około)

Proces przygotowania

Delikatnie postukaj plastry mięsa, natnij krawędzie według uznania, posól i dopraw z obu stron. Obraną cebulę pokroić w kostkę, oczyszczony por pokroić w krążki. Na rozgrzaną patelnię, najlepiej z grubym dnem, włożyć tłuszcz i zeszklić na nim cebulę. Dodaj plastry mięsa i smaż je z obu stron.

Dodaj pory, chwilę smaż, a następnie zalej gorącym bulionem. Zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, około 20 minut w zależności od jakości. Szczypta sody oczyszczonej lub łyżka rumu szybciej zmiękcza mięso podczas duszenia.

Na ostatnie kilka minut dodać kawałek pokrojonej młodej zielonej części pora. Sok zagęszcza się duszoną cebulą i kilkoma kostkami schłodzonego masła, dodawanymi pojedynczo po rozpuszczeniu się poprzednich. Podawaj z ziemniaczanymi gnocchi, kluskami, kaszą lub ryżem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!