Plasterki wołowiny na cebuli i porach. Idealna propozycja na obiad z bliskimi.
713
Składniki:
4 plastry polędwicy wołowej
1 łyżka smalcu/lub oleju
1 cebula
biała część pora
bulion wołowy do polewania (lub woda i 1 łyżeczka luźnego bulionu wołowego)
przyprawa do steków domowej roboty / kupiona
sól, jeśli nie w przyprawach
mielony pieprz
20 g schłodzonego masła (około)
Proces przygotowania
Delikatnie postukaj plastry mięsa, natnij krawędzie według uznania, posól i dopraw z obu stron. Obraną cebulę pokroić w kostkę, oczyszczony por pokroić w krążki. Na rozgrzaną patelnię, najlepiej z grubym dnem, włożyć tłuszcz i zeszklić na nim cebulę. Dodaj plastry mięsa i smaż je z obu stron.
Dodaj pory, chwilę smaż, a następnie zalej gorącym bulionem. Zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, około 20 minut w zależności od jakości. Szczypta sody oczyszczonej lub łyżka rumu szybciej zmiękcza mięso podczas duszenia.
Na ostatnie kilka minut dodać kawałek pokrojonej młodej zielonej części pora. Sok zagęszcza się duszoną cebulą i kilkoma kostkami schłodzonego masła, dodawanymi pojedynczo po rozpuszczeniu się poprzednich. Podawaj z ziemniaczanymi gnocchi, kluskami, kaszą lub ryżem. Smacznego!