Oto jak w ciągu kilku minut zrobić prawdziwą włoską babkę.
2 160
Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą. Dodaj drożdże do ciepłej wody. Dodaj pół szklanki mąki. Przykryj mieszaninę ręcznikiem i pozostaw na 20-30 minut w ciepłym miejscu.
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny na tarce o drobnych oczkach. Białe części cytryny są gorzkie, więc uważaj, aby ich nie zetrzeć. Pozostałą mąkę umieść na blacie. W małej misce połącz roztopione masło, startą skórkę z cytryny i jajka.
Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne jak guma do żucia. Dodaj orzechy, owoce kandyzowane i sułtanki. Wszystko połączyć. Wymieszaj wszystkie składniki. Krótko zagnieść ciasto. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. Do tego czasu ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Umieść ciasto w naczyniu do pieczenia. Naczynie do pieczenia powinno być wyłożone papierem pergaminowym. Przez dodatkową godzinę umieść naczynie do pieczenia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby wypełniało naczynie do pieczenia po sam wierzch. Piec włoskie muffiny przez 15 minut w temperaturze 190°C.
Piecz przez 20-30 minut w temperaturze 160°C. Aby sprawdzić stan wypieku, użyj drewnianego patyczka. Smacznego!