Tak przechowuję winogrona z ogrodu nawet rok! Są nawet smaczniejsze niż świeże.
3 783
Zimą nie ma zbyt wielu owoców, które można dodać do deserów.
Słodkie potrawy, które przygotowujesz, nie powinny w rezultacie ucierpieć. Dlatego opłaca się myśleć z wyprzedzeniem i przygotowywać się już latem. Przygotuj winogrona na zimę według tego przepisu, wtedy Twoje desery, nawet w najzimniejszej porze roku, będą jak promyk słońca.
Do takiego przygotowania można wziąć winogrona dowolnej odmiany. Odpowiednie są zarówno białe, jak i niebieskie winogrona, z pestkami lub bez. To zależy od Ciebie. Wiedz, że w każdym razie wynik będzie niesamowicie smaczny!
Jak przygotować winogrona na zimę?
Jeśli twoje winogrona są już bardzo słodkie, sam dostosuj ilość cukru dodawanego do pojemnika. W takiej sytuacji zalecamy również dodanie do winogron jeszcze 2 plasterków cytryny. W ten sposób nadasz temu pachnącemu przysmakowi delikatną kwasowość i cytrusowy posmak.
Składniki:
Białe winogrona 1 kg
Ciemne winogrona 1,5 kg
Cukier 4 łyżki
Woda w razie potrzeby
Przygotowanie:
Dobrze wypłucz winogrona pod bieżącą wodą. Oddzielamy jagody od łodygi. Dokładnie umyj słoiki. Wypełnij je po brzegi winogronami. Do każdego pojemnika wsyp łyżkę cukru. Napełnij wodą o temperaturze pokojowej. Umieść ręcznik na dnie garnka. Następnie rozłóż słoiki tak, aby się nie stykały. Przykryj je pokrywkami.
Wlej wodę o temperaturze pokojowej. Przenieś do płomienia. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Następnie wyjmujemy słoiki. Teraz odpowiednio przymocujemy pokrywki. Odwracamy je do góry nogami.
Zawiń w koc i ostudź całkowicie. Z takiego preparatu uzyskuje się bardzo smaczne owoce. Życzymy smacznego! 🙂