Boczek wieprzowy na patelni – Mój przepis na wszystkie okazje. Palce lizać.
2 326
Boczek wieprzowy – sposób przygotowania
Boczek wieprzowy można zrobić bardzo smaczny w podobnym stylu jak na Filipinach, z sosem sojowym i sosem ostrygowym. W połączeniu np. z ryżem będzie znakomitym obiadem lub kolacją.
Składniki
boczek wieprzowy bez kości – 1 kg
cebula – 3 szt
czosnek – 6 ząbków
sól – 1/2 łyżeczki
pieprz – do smaku
liść laurowy – 2 szt
sos sojowy – 2 łyżki
sos ostrygowy – 2 łyżki
oliwa z oliwek – w razie potrzeby
woda – w razie potrzeby
sok z limonki lub cytryny – 2,5 łyżki
Przygotowanie
Boczek wieprzowy oczyść i pokrój w kostkę. Pokrój dwie cebule w kliny lub półpierścienie i posiekaj ząbki czosnku.
Wlej trochę oleju na patelnię. Gdy będzie gorący, wrzuć cebulę i smaż przez minutę, następnie dodaj czosnek i smaż przez 10 sekund. Na koniec dodać mięso i smażyć przez 5 do 7 minut, często mieszając. W tym czasie solimy i pieprzymy, ale nie przesadzajmy, bo później dodamy słony sos sojowy.
Następnie dodaj do mięsa sos sojowy i sos ostrygowy i pozwól, aby płyn się zredukował przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj liście laurowe, trochę więcej pieprzu i tyle gorącej wody, aby mięso wypłynęło. Gotuj wszystko pod pokrywką, aż mięso będzie miękkie.
Następnie wyjąć mięso z patelni, wlać większość sosu z patelni do miski i ponownie włożyć do niej mięso. Smaż przez chwilę w odrobinie sosu, aby uzyskać bogatszy smak. Na koniec wlej pozostały sos z powrotem do rondla i skrop go sokiem z cytryny lub limonki.
Na koniec jedną cebulę kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i smażymy wszystko około minuty. Gotowe mięso podawaj na przykład z ryżem.