Kładę polędwicę wieprzową prosto na startych ziemniakach i robię przysmak, o jakim nawet nie marzyłaś: Lepszy niż sznycel.
4 184
Doskonały przepis z domowej książki kucharskiej.
Ziemniaki i mięso zyskują w tej wersji zupełnie nowe oblicze. Jeśli macie ochotę spróbować czegoś wyjątkowego i bardzo smacznego, polecam ten przepis.
Składniki:
6 średnich ziemniaków
6 plastrów polędwicy wieprzowej
sól
przyprawy do smaku
3 jajka
cebula
2 łyżki zwykłej mąki
2 jajka
80 g sera
Dodatkowo:
Drobno posiekane warzywa
Przystawka według własnego gustu
Przygotowanie:
Obierz 6 średnich ziemniaków.
Zetrzyj na grubej tarce. Zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut. Następnie odcedzamy i odciskamy wodę.
Mięso pokroić na 6 grubszych plasterków. Lekko postukać pod folią i posypać solą i pieprzem. Dodaj 3 jajka do masy ziemniaczanej.
Cebulę oczyścić, zetrzeć na tarce i dodać do masy ziemniaczanej. Dodać mąkę, sól, pieprz i wymieszać. W osobnej misce ubij 2 jajka.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Masę ziemniaczaną dozujemy na kształt naleśnika. Na ziemniakach ułożyć plasterek mięsa, które zawinęliśmy w jajku.
Przykryć masą ziemniaczaną i smażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po określonym czasie wyjąć blachę z piekarnika i posypać serem. Piec w temperaturze 200°C przez kolejne 5-7 minut.
Podawać posypane posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.