Pyszna sałatka wielowarstwowa gość przy stole: Spróbuj tego przepisu, a się nie rozczarujesz
2 003
W misce wymieszaj pokrojone w cienkie prążki cebule czerwone wraz z solą, cukrem, octem jabłkowym, odrobiną pieprzu i wodą. Niech cebula przejdzie przyprawami przez około kwadrans. W tym czasie ugotuj mięso z kurczaka.
Gdy ostygnie, pokrój na drobne kawałki. Marchewki również ugotuj, a po ostudzeniu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka podziel osobno na białka i żółtka – każde zetrzyj na tarce. Zetrzyj również żółty ser, jeśli masz w kostce. Przygotuj misę lub okrągłą formę do pieczenia, by układać warstwy sałatki.
Na sam spód wyłóż kurczaka, a na mięsie rozprowadź łyżką warstwę majonezu. Posyp częścią posiekanych ziół. Na nie połóż cebulę, z której należy uprzednio odsączyć wodę (marynatę). Możesz ponownie dodać odrobinę majonezu.
Następnie odsącz kukurydzę z puszki i wysyp równomiernie na cebulę, ale nie dawaj od razu całej, zostaw 1/5 kukurydzy na dekorację.
Na kukurydzę wsyp starte białka jaj (zostaw trochę do posypania wierzchu sałatki na końcu!) i kolejną warstwę majonezu.
Następnie posyp startym, żółtym serem i żółtkami jaj. Posmaruj cienko lub według uznania majonezem.
Pokrój pomidorki wzdłuż i połówkami wyłóż okrąg sałatki. Następny pierścień dekoracyjny utwórz z pokrojonych, czarnych oliwek.