Wiejski garnek babci z warzywami i mięsem – proces przygotowania
Czajnik wiejski to tak naprawdę mieszanka wszystkiego, co może zaoferować Twoja domowa spiżarnia. Cebula, czosnek, marchew, papryka, ziemniaki i mięso łączą się, tworząc wspaniały rustykalny przysmak, który jest łatwy do przygotowania i będzie przepisem, o który poprosi każdy, kto go spróbuje.
Składniki
- cebula – 2 szt
- marchewka – 3 szt
- zielona papryka – 2 szt
- czerwona papryka – 1 szt
- ziemniaki – 550 gr
- pieczarki – 400 gr
- pomidory – 2 szt
- czosnek – 4 ząbki
- olej roślinny – 3 łyżki
- pasta pomidorowa – 1 łyżka
- sos pomidorowy – 5 łyżek
- sól – 8 gr
- mięta – pół łyżeczki
- mielony czarny pieprz – pół łyżeczki
- mielony kminek – pół łyżeczki
- słodka mielona papryka – pół łyżeczki
- gotowane mięso – 770 g
- woda – 1 litr
Przygotowanie
Oczyszczoną cebulę, marchewkę i oba rodzaje papryki grubo posiekać, a ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej trzy łyżki oleju roślinnego i wlej do niego cebulę i marchewkę. Gdy cebula się zeszkli i zacznie pachnieć dodać oba rodzaje papryki, chwilę podgrzewać często mieszając i dodać pieczarki.
Po ponownym wymieszaniu zamknij pokrywkę i jeszcze chwilę gotuj warzywa. Następnie dodaj ziemniaki i ponownie gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką. Nie dodawać wody do mieszanki, tylko poczekać, aż warzywa puszczą soki.
Obierz cztery ząbki czosnku i wymieszaj je w całości lub tylko lekko posiekane. Gdy warzywa będą prawie całkowicie ugotowane, dodaj przecier pomidorowy i sos i wymieszaj oba składniki. Po chwili duszenia dodać pokrojone pomidory, sól i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką, aby przyprawy zaczęły pachnieć.
Na koniec dodaj mięso, które zostało ugotowane i pokrojone na małe kawałki, zalej litrem wody, wymieszaj i pozwól, aby wszystko razem się zagotowało. Kiedy warzywa całkowicie zmiękną, pomidory się rozpadną, a sos lekko zgęstnieje, gotowe. Po ugotowaniu pozostaw garnek na kolejne 10 minut, aby smaki składników się połączyły i możesz podawać.