Wiatraczki karmelowe z dwoma rodzajami kremu – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Wiatraczki karmelowe z dwoma rodzajami kremów – procedura przygotowania

Prawie wszyscy uwielbiają karmelowe wiatraczki. Teraz możesz przygotować je w domu, stosując prostą procedurę. Zachwyć swoich gości pysznym deserem, który rozpływa się na języku.

Ciasto

  • woda – 200 ml
  • masło – 50 g
  • mąka – 150 g
  • sól – 1 szczypta
  • jajka – 4 szt

Krem karmelowy

  • cukier – 4 łyżki
  • śmietanka kuchenna 30% – 150 ml
  • śmietana do ubijania 30% – 300 ml

Krem waniliowy

  • mleko – 400 ml
  • budyń waniliowy w proszku (skrobia kukurydziana) – 50 g
  • cukier – 4 łyżki
  • gęsta śmietana – 300 ml

Lukier karmelowy

  • cukier – 125 g
  • masło – 45 g
  • śmietana do ubijania 30% – 75 ml

Przygotowanie

Do garnka wlać śmietanę i podgrzewać przez 1 minutę. Następnie odstaw na bok i postaw na ogień kolejny garnek, wsyp do niego cukier i pozwól mu się skarmelizować – zajmie to około 4 minut. Stopniowo wmieszać podgrzaną śmietankę do cukru i wlać mieszaninę do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Uwaga: Może się zdarzyć, że po dodaniu śmietanki karmel zacznie się kruszyć i stwardnieć. Mieszaj dalej, ponownie się rozpuści.

Teraz przygotuj krem, mieszając w misce budyń waniliowy w proszku z 300 ml mleka. Do garnka wlać resztę mleka i wlać do niego płyn z budyniem. Podgrzewaj wszystko około 1 minuty, aż budyń zgęstnieje, przelej go do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Uwaga: Przykryj budyń folią tak, aby całkowicie dotykał powierzchni budyniu. Dzięki temu nie tworzy skorupy.

Teraz przygotuj ciasto. W rondelku wymieszaj masło z wodą i solą. Gdy składniki się rozpuszczą, wmieszać mąkę. Gdy ciasto zgęstnieje przekładamy je do misy miksera stacjonarnego i ubijamy aż do wystygnięcia – około 10 minut. Następnie stopniowo wbijaj jajka do ciasta i przełóż masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, z której możesz formować wiatraczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec deser w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200° i piec kolejne 10 minut.

Podczas gdy wiatraczki się pieczą, przygotuj kremy. W misce ubić śmietanę i wymieszać z kremem karmelowym. Następnie w drugiej misce ubij śmietanę i dodaj do niej krem ​​waniliowy. Upieczone wiatraczki przekrój poziomo na pół, odłóż na bok i przygotuj polewę karmelową. Śmietankę podgrzewać w rondlu przez 1 minutę, następnie odstawić. W innym rondlu karmelizuj cukier przez 3 minuty. Gdy się rozpuści, wmieszaj masło do karmelu, aby zmiękło.

Wmieszaj śmietanę do karmelu. Jeśli karmel się zwiąże, mieszaj dalej, ponownie się rozpuści. Zanurzaj powierzchnię wiatraczków w lukrze i wypełniaj ich środek najpierw wanilią, a następnie kremem karmelowym. Uwaga: z powodu różnych temperatur karmelu i śmietanki może dojść do zwarcia.

Na kremie połóż porcję wiatraczków z polewą karmelową i zachwyć swoich gości tym luksusowo wyglądającym i pysznym deserem.

Jeśli masz swój ulubiony przepis na deser, podziel się nim z nami w komentarzu!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!