Wietrzniki z kremem budyniowym. Mój przepis na wszystkie okazje. Wszystkim zasmakują.
1 346
Składniki:
Ciasto:
100 g tłuszczu
140 ml wody
4 jajka
140 g mąki pszennej
krem budyniowy:
250 ml mleka
120 g cukru
120 g masła
250 ml mleka
budyń
aromat rumu
3 żółtka
30 g mąki pszennej
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Wodę i tłuszcz zagotować w misce, aż się rozpuści, dodać mąkę, mieszać, aż ciasto nie będzie się kleić.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie stopniowo dodawać całe jajka. Użyj strzykawki do ciasta, aby zrobić wietrzniki na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Letnie pokroić. Krem przygotowujemy w następujący sposób: Masło, mleko i cukier zagotować w kąpieli wodnej. Następnie wymieszaj mleko, budyń w proszku, żółtka, cukier i mąkę (opcjonalnie aromat).
Wlać i mieszać, aż zgęstnieje. Napełnij wietrzniki śmietaną i posyp cukrem pudrem. Smacznego!