Lepszych nie jadłam. Chrupiące węgierskie ogórki. Ich smak nadaje jeden tajny składnik.

Zbliża się sezon na różnego rodzaju przetwory – już wkrótce większość pań domu zacznie tworzyć potrawy słoikowe na okres zimowy.

Węgierskie ogórki będą świetną alternatywą dla ogórków w occie czy marynowanych grzybów. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością nie pożałujesz – wyjątkowy, wyrazisty smak i prosty w przygotowaniu przepis to świetne połączenie, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni całych dni!

Do stworzenia ogórków w pikantnej zaprawie będziesz potrzebować:

Proces przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia ogórków. Dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba, odetnij końce warzyw, a duże ogórki pokrój na mniejsze części (najlepiej na cztery ćwiartki).

W oczyszczone i przygotowane do zaprawy słoiki włóż kolejno: dwa ząbki czosnku, cztery goździki i cztery ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę musztardy w proszku. Na tak przygotowane podłoże ułóż ogórki.

Następnie musisz zagotować słoiki, by przyciągnęły i były gotowe do spożycia przez całą zimę. Przygotuj w garnku marynatę z wody, cukru, soli i 150 ml octu. Każdy słoik zalej odpowiednią ilością marynaty, a następnie gotuj w garnku przez 5 minut.

Po zagotowaniu wyjmij słoiki na koc lub inny grubszy materiał, ustaw je do góry dnem i zawiń. Gdy całkowicie ostygną, będą gotowe do przechowywania.

Przepis zawiera ilość składników na trzy półlitrowe słoiki. Węgierskie ogórki można podawać jako przekąskę, ale świetnie sprawdzą się także jako dodatek do obiadu czy na świąteczny stół.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!