Ciasto „Napoleon” ma bogatą historię. Według jednej z wersji został pierwszy raz zrobiony we Francji w XVII wieku, dotarł aż do Napoleona po, którym otrzymał swoja nazwę. Po rewolucji francuskiej przepis został trochę zmodyfikowany na cześć Cesarza Bonaparte.
Przepyszny krem przełożony dużą ilością warstw i posypany pyszną kruszonką sprawia, że ten tort jest wyjątkowo smaczny. Dawniej podawano go na każde święta, zwłaszcza te przypadające zimą. Kruszonka na wierzchu symbolizuje śnieg.
Do przygotowania tortu potrzebne będą dwa rodzaje ciasta. Do pierwszego należy wymieszać dwa jajka z sodą i octem i dwiema i pół szklankami mąki pszennej. Drugie ciasto tworzymy na bazie utartej margaryny z pozostałą mąką, która będzie kruszonką.
Pierwszy rodzaj ciasta należy rozwałkować na cienką warstwę, następnie położyć na nim odrobinę mąki i złożyć na pół. Kolejno trzeba je rozwinąć i znów powtórzyć wcześniejszą procedurę cztery razy. Ciasto ma zostać podzielone na 8 części, które trzeba odstawić do lodówki na 3 godziny.
Z tak powstałego ciasta należy upiec cienkie placki. Czas pieczenia 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. W między czasie przygotowuj krem: ubij 4 jajka z cukrem, a następnie dodaj 4 łyżki mąki i wanilię. Dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Całość trzymaj nad małym ogniem i mieszaj aż do uzyskania gęstego kremu.
Następnie przełóż każdą ciasta kremem. Jedno ciasto pozostaw i pokrusz na górze by powstała kruszonka. Nasze babcie znały ten przepis na pamięć i często z niego korzystały! Jest stosunkowo prosty do zapamiętania, a co najważniejsze pyszny!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.