Udka z kurczaka na kapuście: pyszny obiad raz dwa na stole: Oto przepis na kurczaka w nowym, wyjątkowym wydaniu.

Oto przepis na kurczaka w nowym, wyjątkowym wydaniu.

Dużą zaletą tego dania jest pieczenie w piekarniku – potrawy przygotowane tym sposobem są bardziej delikatne, miękkie i zdrowsze niż smażone. Pieczenie jest także po prostu łatwiejsze i wymagające mniej uwagi niż inne metody przyrządzania mięsa.

Jeśli zastanawiasz się, jak spożytkować udka z kurczaka i kapustę, by otrzymać pyszny i sycący obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Udka upieczone według tego przepisu smakują wybornie, ponieważ kapusta pochłania aromaty i sok.

Składniki:

  • udka z kurczaka – 4 szt.
  • główka kapusty białej
  • czosnek – 3 ząbki
  • oliwa – 20 ml
  • pieprz, sól, papryka słodka – do smaku
  • opcjonalnie – ulubione zioła (np. kolendra, bazylia)

Wykonanie:

Kapustę umyć, pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm.

Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem, rozłożyć w niej kapustę. Doprawić solą i pieprzem.

Na każdym plastrze położyć udko.

Ząbki czosnku obrać i rozgnieść za pomocą praski lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać dokładnie z oliwą i przyprawami. Powstałą mieszanką posmarować każde udko.

Wstawić danie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 45 minut. 

Kapustę można jak najbardziej podać jako dodatek do mięsa. Aby lepiej smakowała, warto ją podsmażyć.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!