Udka z kurczaka na kapuście: pyszny obiad raz dwa na stole: Oto przepis na kurczaka w nowym, wyjątkowym wydaniu.
83 011
Oto przepis na kurczaka w nowym, wyjątkowym wydaniu.
Dużą zaletą tego dania jest pieczenie w piekarniku – potrawy przygotowane tym sposobem są bardziej delikatne, miękkie i zdrowsze niż smażone. Pieczenie jest także po prostu łatwiejsze i wymagające mniej uwagi niż inne metody przyrządzania mięsa.
Jeśli zastanawiasz się, jak spożytkować udka z kurczaka i kapustę, by otrzymać pyszny i sycący obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Udka upieczone według tego przepisu smakują wybornie, ponieważ kapusta pochłania aromaty i sok.
Składniki:
udka z kurczaka – 4 szt.
główka kapusty białej
czosnek – 3 ząbki
oliwa – 20 ml
pieprz, sól, papryka słodka – do smaku
opcjonalnie – ulubione zioła (np. kolendra, bazylia)
Wykonanie:
Kapustę umyć, pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem, rozłożyć w niej kapustę. Doprawić solą i pieprzem.
Na każdym plastrze położyć udko.
Ząbki czosnku obrać i rozgnieść za pomocą praski lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać dokładnie z oliwą i przyprawami. Powstałą mieszanką posmarować każde udko.
Wstawić danie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 45 minut.
Kapustę można jak najbardziej podać jako dodatek do mięsa. Aby lepiej smakowała, warto ją podsmażyć.