Znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście.
1 181
Udka z kurczaka – zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu.
Czy istnieje danie, które jest jednocześnie smaczne, zdrowe i dietetyczne? Udka z kurczaka z kapustą łączą w sobie wszystkie te cechy, dzięki czemu danie smakuje rewelacyjnie.
Potrzebne produkty:
1 kg białej kapusty
4 udka z kurczaka
1 marchewka
1 lub 2 cebule
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
30 gram masła
Sól wedle własnego uznania
Dodatkowo: 1 łyżeczka sosu adżika
Sposób przygotowania:
Sos adżika lub inną pomidorową/paprykową pastę połączyć z olejem i czosnkiem. Udka opłukać, pozbawić z nadmiernej ilości tłuszczu i rozdzielić na dwie części. Mięso natłuścić powstałą marynatą i umieścić w lodówce na około 30-40 minut.
Cebulę przeciąć na pół pierścienie, posiekać kapustę a marchewkę zetrzeć na tarce. Doprawić do smaku wedle uznania i dokładnie ze sobą połączyć.
Wlać olej. Kapustę umieścić na spodzie rękawa piekarniczego. Na niej wyłożyć udka z kurczaka oraz masło.
Czas pieczenia to około 45 minut. Temperatura 200 stopni.
Po upływie tego czasu ostrożnie przeciąć rękaw i włożyć kurczaka jeszcze na chwilę do piekarnika. Piec aż do czasu uzyskania złotego koloru mięsa.
Pieczona w rękawie kapusta ma o łagodniejszy smak od tej duszonej tradycyjną metodą.
Poza tym jest o wiele bardziej soczystsza i jednym słowem: pyszniejsza!