Twarogowe pączki – Na przyjęciu każdy był nimi zachwycony
2 605
Dzisiaj przygotujemy pyszne pączki z twarogiem w piekarniku. Są bardzo smaczne, lekkie i soczyste. Można je jeść same lub nadziać ulubionym farszem. Zaczynajmy!
Składniki:
1 jajko
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Szczypta soli
2 łyżki oleju roślinnego
200 g śmietany
200 g twarożku
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciepłe mleko do posmarowania
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i olej roślinny. Dodaj śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj twarożek i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj 2 łyżki mąki i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj. Resztę mąki dodawaj partiami, zagniatając gładkie, jednolite ciasto. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Ciasto wałkuj i podziel na 12 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę.
W każdej kulce wytnij środek za pomocą dyszy cukierniczej posypanej mąką. Rozłóż pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posmaruj pączki ciepłym mlekiem. Włóż pączki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Pączki z twarogu w piekarniku są bardzo smaczne i mniej tłuste niż te smażone na oleju. Można je posypać cukrem pudrem lub nadziać dżemem.