Tureckie bułeczki z patelni. Puszyste i miękkie – ze stołu znikają błyskawicznie
23 893
Dziś podzielę się z Tobą przepisem na turecki bułeczki z ciasta drożdżowego.
Są one przygotowywane bezpośrednio na patelni, pod pokrywką. To domowe ciasto wyróżnia się tym, ze jest niezwykle puszyste i miękkie. Jestem pewna, ze zasmakuje dorosłym jak i dzieciom!
Składniki
Mąka pszenna – 500 g
Drożdże – 50 g
Olej słonecznikowy – 200 ml
Mleko – 240 ml
Koperek – 10 g
Sól – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Pokrusz drożdże i zalej je olejem roślinnym (150 ml). Dodaj sól, mleko i dobrze wymieszaj.
Dodaj mąkę do płynnej mieszanki (najlepiej porcjami) i zagnieć miękkie ciasto. Przykryj i pozostaw, aby podwoiło swoją objętość. Podziel ciasto na 8 części. Uformuj z każdego kawałka owalną bułeczkę i włóż do nasmarowanej olejem patelni. Odstaw ciasto na kilkadziesiąt minut, aby trochę urosło.
Umieść patelnię na małym ogniu i przykryj przyszłe bułeczki pokrywką. Gotuj do zrumienienia od spodu. Następnie przykryj je pergaminem i odwróć tak, aby papier znalazł się na dole. Ponownie przykryj patelnię i smaż dalej do zarumieniania drugiej strony.