Sto razy lepszy smak niż te z puszki. Spróbuj truskawek kandyzowanych – kilka garści zmienia wszystko.
459
Moje ulubione owoce to truskawki – świeże są po prostu fantastyczne. Nasz absolutny faworyt to truskawki z puszki i kandyzowane. Zamiast cukierków dzieci je uwielbiają.
Naprawdę są słodkie i smaczne. Jako fantastyczny deser truskawki można przechowywać długo – to doskonała wskazówka! Świeże truskawki oferują słodki, pachnący smakołyk, który jest lepszy niż cukierki i nie zawiera konserwantów. Spróbuj, a na pewno nie będziesz żałować!
Składniki:
800-900 g cukru,
1 kg truskawek,
200 ml wody.
Przygotowanie:
Wybieramy dojrzałe, ale jeszcze twarde truskawki do kandyzowania. Odszypułkowanie truskawek jest opcjonalne.
Cukier wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy truskawki, delikatnie mieszamy. Gotujemy nie dłużej niż 3 minuty, a potem całkowicie studzimy.
Syrop po schłodzeniu przecedzamy do rondelka, gotujemy. Następnie zalewamy nim truskawki.
Krok z przecedzaniem syropu i gotowaniem powtarzamy, ale tym razem gotujemy syrop dłużej, aż uzyska konsystencję lekkiego dżemu. Zalane truskawki doprowadzamy do wrzenia, gotujemy tylko minutę, po czym natychmiast wyłączamy ogień. Oczekujemy, aż ostygną, a następnie wykładamy truskawki na tacę, rozmieszczając je pojedynczo.
Gdy cukierki ostygną, są gotowe do wysuszenia. Możesz zdecydować, jak bardzo wyschnięte mają być, ale nie zostawiaj ich na więcej niż 5 dni. Do wysuszenia można je ułożyć na tacach, przykryć folią spożywczą, zamrozić lub obtoczyć w cukrze pudrze i przechowywać w słoiku, aby nie sklejały się bez dodatku cukru.