Pomysł na danie mięsne – Spróbuj zrazów ukraińskich – sycące, pyszne i za każdym razem wyjątkowe. Przepis.
44 888
Do tłuszczu pozostałego na patelni dodaj posiekaną w kostkę cebulę (pozostała połowa), paprykę, wymieszaną śmietanę, mąkę i małą ilość wody. Podgrzewaj sos ciągle mieszając. Dodaj posiekany koperek. Do sosu ostrożnie włóż roladki , sos powinien je przykrywać, jeśli tak się nie dzieje, dodaj odpowiednią ilość wody.
Roladki gotuj na małym ogniu, w sosie pod przykryciem przez około 40 minut. Kontroluj czy roladki nie przywierają do patelni, od czasu do czasu mieszając sos. Roladki powinno się gotować aż zmiękną.
Do uzupełnienia sosu możesz również dodać pieczarki, posiekaną w kostkę paprykę, pokrojone ogórki konserwowe. Roladki mięsne możesz podać z kaszą, ziemniakami czy makaronem. Pamiętaj również o dodaniu surówki by posiłek był zbilansowany. Idealnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty lub z pora i marchewki.
Jeśli część roladek nie zostanie zjedzona, możesz je po wystygnięciu zamrozić razem z sosem w woreczku strunowym.