Deser pełen witamin i wszystkie dzieci go uwielbiają. Przepyszny, ekspresowy tort owocowy.
6 412
Przepyszny, ekspresowy tort owocowy, który z pewnością pokochają wszystkie dzieci!
Wykonanie tego ciasta zajmuje dosłownie chwilę i nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć się wspaniałym deserem.
Składniki:
banan
jabłko
2 kiwi
8 truskawek
ciasteczka maślane
1 litr mleka
2 torebki budyniu karmelowego
200 g migdałów
karmel
sok z cytryny
Wykonanie:
Umyj i pokrój wszystkie owoce, a następnie skrop je obficie sokiem z cytryny.
Do garnka wlej mleko i dodaj budyń. Po zagotowaniu, przytrzymaj mieszankę na ogniu jeszcze przez dwie minuty, cały czas dokładnie mieszając. Zapobiegnie to przypaleniu się kremu.
Pokrojone owoce i ciasteczka ułóż w formie do ciasta. Jej kształt nie ma większego znaczenia – deser będzie prezentował się zjawiskowo w każdej formie. Polej wszystko gotowym kremem karmelowym.
W międzyczasie na suchej patelni podpraż migdały. Uważaj, aby ich nie przypalić, bo wówczas uzyskają gorzki posmak! Prażenie ich przez kilkanaście sekund z każdej strony w zupełności wystarczy.
Całość przykryj folią i odczekaj chwilę, aż krem budyniowy nieco się schłodzi, po czym włóż do lodówki na kilka godzin. Gdy krem stężeje, delikatnie wyłóż deser na talerz lub blachę.
Polej ciasto sosem karmelowym i obficie posyp migdałami.