Smaczne i szybkie w przygotowaniu: Jabłkowe tornado z kwaśną śmietaną i czekoladą: wręcz rozpływa się w ustach.

Szukasz pomysłu na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto? Ten przepis jest dla Ciebie. Ale uważaj – na jednej blaszce się nie skończy!

Co przygotować?

  • 5 średnich jabłek
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml mleka
  • 120 gramów cukru pudru
  • 8 gramów cynamonu mielonego
  • 20 gramów ciemnego kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany 18% (lub kefiru)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • dżem owocowy

Sposób przygotowania:

Umyte jabłka ścieramy razem ze skórką na grubych oczkach tarki. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną.

Dodajemy resztę składników: mleko, olej, jajka. Całość mieszamy przy użyciu miksera. Do masy dodajemy starte jabłka. Dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 30 x 40 cm, wcześniej nasmarowanej olejem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto po wystudzeniu smarujemy z wierzchu dżemem owocowym. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i miksujemy ją ze śmietanką.

Czekoladową piankę wylewamy na dżem i posypujemy starta czekoladą.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!