Przepisy kulinarne Smaczne i szybkie w przygotowaniu: Jabłkowe tornado z kwaśną śmietaną i czekoladą: wręcz rozpływa się w ustach. On mar 27, 2023 1 297 Szukasz pomysłu na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto? Ten przepis jest dla Ciebie. Ale uważaj – na jednej blaszce się nie skończy! Co przygotować? 5 średnich jabłek 2 jajka 350 g mąki pszennej 100 ml oleju np. rzepakowego 250 ml mleka 120 gramów cukru pudru 8 gramów cynamonu mielonego 20 gramów ciemnego kakao 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 litra kwaśnej śmietany 18% (lub kefiru) 2 tabliczki gorzkiej czekolady dżem owocowy Sposób przygotowania: Umyte jabłka ścieramy razem ze skórką na grubych oczkach tarki. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną. Dodajemy resztę składników: mleko, olej, jajka. Całość mieszamy przy użyciu miksera. Do masy dodajemy starte jabłka. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 30 x 40 cm, wcześniej nasmarowanej olejem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystudzeniu smarujemy z wierzchu dżemem owocowym. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i miksujemy ją ze śmietanką. Czekoladową piankę wylewamy na dżem i posypujemy starta czekoladą. Smacznego!