Truskawkowe tiramisu z kruchymi ciasteczkami – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.
1 599
Truskawkowe tiramisu z kruchymi ciasteczkami – proces przygotowania
Zamiast klasycznego tiramisu możesz przygotować delikatny deser owocowy na spodzie ciasteczkowym z truskawkami. Jeśli dobrze ją schłodzisz, będzie nieoceniona w upalne lato.
Składniki
truskawki – wedle uznania
cukier – 50 gr
sok z cytryny – 10 ml
śmietana do ubijania – 200 ml
słodzone mleko skondensowane – 20 g
ekstrakt waniliowy – 5 ml
mascarpone – 200 gr
kruche ciasteczka – według uznania
cukier puder – 5 gr
syrop truskawkowy – 2 g
Przygotowanie
Umyj truskawki, usuń szypułki i przekrój 100 gramów całej ilości na pół. Umieść je w rondlu razem z sokiem z cytryny i 30 gramami cukru. Gotuj na kuchence, aż owoce się rozpadną i powstanie syrop. Pozostaw do ostygnięcia.
W zimnej kąpieli ubij śmietankę kremówkę z 20 gramami cukru, słodzonym skondensowanym mlekiem i ekstraktem waniliowym. Gdy mamy już bitą śmietanę, dodajemy mascarpone i trochę syropu truskawkowego wraz z kawałkami owoców. Wszystko dobrze wymieszaj.
Umieść kruche ciasteczka na dnie mniejszych foremek i polej je syropem truskawkowym, aby nasiąkły i zmiękły. Na bokach formy ułóż kawałki świeżych truskawek. Następnie przełóż krem do formy i wygładź.
Cukier puder wymieszać z sokiem truskawkowym. Posyp tą mieszanką wierzch deseru i udekoruj truskawkami. Niech stwardnieje w lodówce. Smacznego!