Truskawkowe tiramisu z kruchymi ciasteczkami – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.

Truskawkowe tiramisu z kruchymi ciasteczkami – proces przygotowania

Zamiast klasycznego tiramisu możesz przygotować delikatny deser owocowy na spodzie ciasteczkowym z truskawkami. Jeśli dobrze ją schłodzisz, będzie nieoceniona w upalne lato.

Składniki

  • truskawki – wedle uznania
  • cukier – 50 gr
  • sok z cytryny – 10 ml
  • śmietana do ubijania – 200 ml
  • słodzone mleko skondensowane – 20 g
  • ekstrakt waniliowy – 5 ml
  • mascarpone – 200 gr
  • kruche ciasteczka – według uznania
  • cukier puder – 5 gr
  • syrop truskawkowy – 2 g

Przygotowanie

Umyj truskawki, usuń szypułki i przekrój 100 gramów całej ilości na pół. Umieść je w rondlu razem z sokiem z cytryny i 30 gramami cukru. Gotuj na kuchence, aż owoce się rozpadną i powstanie syrop. Pozostaw do ostygnięcia.

W zimnej kąpieli ubij śmietankę kremówkę z 20 gramami cukru, słodzonym skondensowanym mlekiem i ekstraktem waniliowym. Gdy mamy już bitą śmietanę, dodajemy mascarpone i trochę syropu truskawkowego wraz z kawałkami owoców. Wszystko dobrze wymieszaj.

Umieść kruche ciasteczka na dnie mniejszych foremek i polej je syropem truskawkowym, aby nasiąkły i zmiękły. Na bokach formy ułóż kawałki świeżych truskawek. Następnie przełóż krem ​​do formy i wygładź.

Cukier puder wymieszać z sokiem truskawkowym. Posyp tą mieszanką wierzch deseru i udekoruj truskawkami. Niech stwardnieje w lodówce. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!