Rolada tiramisu z kremem mascarpone – Każdy poprosi o dokładkę. Warto zapisać ten przepis.
Rolada tiramisu z kremem mascarpone – sposób przygotowania
Nie trzeba robić tiramisu według klasycznej receptury, deser można bardzo łatwo przygotować jako bardzo smaczną i atrakcyjną wizualnie roladę o smaku niemal identycznym z oryginałem.
Do ciasta
- jajka – 4 szt
- sól – 1 szczypta
- cukier – 120 gr
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- zwykła mąka – 120 gr
Do nawilżania ciała
- kawa rozpuszczalna – 5 gr
- woda – 70 ml
- Bailyes – 3 łyżki
Do napełniania i dekoracji
- mascarpone – 500 gr
- śmietana do ubijania – 250 ml
- cukier puder – 120 gr
- czekolada – 50 gr
- kakao – 2 łyżki
Przygotowanie
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Dodaj sól do białek i zacznij ubijać. Gdy zaczną się pienić, stopniowo ubijaj cukier i cukier waniliowy, aby się rozpuściły. Po chwili zamieszaj, aby cukier nie przywarł do dna. Następnie stopniowo ubijaj żółtka na gotową ubitą pianę. Następnie dokładnie dwukrotnie wymieszaj przesianą mąkę z ciastem, aby zachować jego puszystość.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować, powinno mieć około pół centymetra grubości. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz ciasto przez około 10 do 12 minut. Nie zdejmuj blachy z papieru po upieczeniu. Przykryj ręcznikiem, aby zapobiec wysychaniu i pozostaw do ostygnięcia na 2 do 3 godzin.
Włóż kawę rozpuszczalną do miski. Zalej gorącą wodą, a gdy wszystko ostygnie, dodaj Baileys. Usuń papier do pieczenia z ciasta, wyrównaj krawędzie i zwilż arkusz mieszanką kawy.
Zetrzyj dowolną czekoladę i włóż do lodówki. Cukier puder utrzeć ze śmietanką kremówką. Następnie do masy stopniowo wbijamy mascarpone (można go też zastąpić serkiem śmietankowym np. Philadelphia). Odłóż jedną trzecią śmietanki i dodaj startą czekoladę do reszty. Ciało posmarować kremem i wszystko zawinąć w papier do pieczenia.
Ułożyć roladę zakończeniem do dołu i posmarować odrobiną kremu, tutaj można zrobić wzór. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzch rolady. To zależy od Twojej wyobraźni i użytych dekoracji. Następnie posypać roladę kakao i odstawić na kilka godzin do lodówki.