Rolada tiramisu z kremem mascarpone – Każdy poprosi o dokładkę. Warto zapisać ten przepis.

Rolada tiramisu z kremem mascarpone – sposób przygotowania

Nie trzeba robić tiramisu według klasycznej receptury, deser można bardzo łatwo przygotować jako bardzo smaczną i atrakcyjną wizualnie roladę  o smaku niemal identycznym z oryginałem.

Do ciasta

  • jajka – 4 szt
  • sól – 1 szczypta
  • cukier – 120 gr
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • zwykła mąka – 120 gr

Do nawilżania ciała

  • kawa rozpuszczalna – 5 gr
  • woda – 70 ml
  • Bailyes – 3 łyżki

Do napełniania i dekoracji

  • mascarpone – 500 gr
  • śmietana do ubijania – 250 ml
  • cukier puder – 120 gr
  • czekolada – 50 gr
  • kakao – 2 łyżki

Przygotowanie

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Dodaj sól do białek i zacznij ubijać. Gdy zaczną się pienić, stopniowo ubijaj cukier i cukier waniliowy, aby się rozpuściły. Po chwili zamieszaj, aby cukier nie przywarł do dna. Następnie stopniowo ubijaj żółtka na gotową ubitą pianę. Następnie dokładnie dwukrotnie wymieszaj przesianą mąkę z ciastem, aby zachować jego puszystość.

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować, powinno mieć około pół centymetra grubości. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz ciasto przez około 10 do 12 minut. Nie zdejmuj blachy z papieru po upieczeniu. Przykryj ręcznikiem, aby zapobiec wysychaniu i pozostaw do ostygnięcia na 2 do 3 godzin.

Włóż kawę rozpuszczalną do miski. Zalej gorącą wodą, a gdy wszystko ostygnie, dodaj Baileys. Usuń papier do pieczenia z ciasta, wyrównaj krawędzie i zwilż arkusz mieszanką kawy.

Zetrzyj dowolną czekoladę i włóż do lodówki. Cukier puder utrzeć ze śmietanką kremówką. Następnie do masy stopniowo wbijamy mascarpone (można go też zastąpić serkiem śmietankowym np. Philadelphia). Odłóż jedną trzecią śmietanki i dodaj startą czekoladę do reszty. Ciało posmarować kremem i wszystko zawinąć w papier do pieczenia.

Ułożyć roladę zakończeniem do dołu i posmarować odrobiną kremu, tutaj można zrobić wzór. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzch rolady. To zależy od Twojej wyobraźni i użytych dekoracji. Następnie posypać roladę kakao i odstawić na kilka godzin do lodówki.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!