Teściowa zdradziła przepis na to pyszne ciasto truskawkowe. Od teraz tylko wg tego przepisu je przygotowuję
1 317
Idealny deser do porannej kawy lub wieczornej herbaty! Możesz podawać go np. z kulką lodów lub ozdobić wiórkami czekolady czy kokosa. Wystarczy 15 minut – a ciasto można już włożyć do nagrzanego piekarnika. Jeśli tak jak ja kochasz truskawki, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki:
200 g mąki pszennej
40 g skrobi
3 jajka
140 g cukru
150 g kwaśnej śmietany
30 ml oleju słonecznikowego
wanilia do smaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400-500 g truskawek
Przygotowanie:
Dokładnie umyj truskawki. Pokrój każdą na pół.
Ubijaj trzy jajka i cukier w głębokiej misce przez około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i olej słonecznikowy oraz wanilinę.
Połącz mąkę, proszek do pieczenia i skrobię. Do reszty dodaj sypkie składniki i wyrób jednolite ciasto.
Połowę ciasta włóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Rozłóż połowę truskawek na wierzchu.
Wlej pozostałe ciasto, ułóż resztę truskawek na wierzchu i piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.