Teściowa zdradziła przepis na to pyszne ciasto truskawkowe. Od teraz tylko wg tego przepisu je przygotowuję

Idealny deser do porannej kawy lub wieczornej herbaty! Możesz podawać go np. z kulką lodów lub ozdobić wiórkami czekolady czy kokosa. Wystarczy 15 minut – a ciasto można już włożyć do nagrzanego piekarnika. Jeśli tak jak ja kochasz truskawki, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi
  • 3 jajka
  • 140 g cukru
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • wanilia do smaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400-500 g truskawek

Przygotowanie:

Dokładnie umyj truskawki. Pokrój każdą na pół.

Ubijaj trzy jajka i cukier w głębokiej misce przez około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i olej słonecznikowy oraz wanilinę.

Połącz mąkę, proszek do pieczenia i skrobię. Do reszty dodaj sypkie składniki i wyrób jednolite ciasto.

Połowę ciasta włóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Rozłóż połowę truskawek na wierzchu.

Wlej pozostałe ciasto, ułóż resztę truskawek na wierzchu i piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!