Szyszki włoskie – pięknie pęcznieją w piekarniku: bez smażenia, po prostu wypełnij je dżemem i gotowe
2 139
Pyszne nadziewane włoskie ciastka Bambolini według tego genialnego przepisu, które możesz szybko przygotować i są naprawdę fantastyczne w smaku!
Potrzebujesz:
500 g mąki
2 jajka
200 g wody (lub mleka)
4 g drożdży instant (lub 15 g świeżych drożdży)
100 cukru
50 ml oleju (lub masła)
Wanilia
Sól
Nadzienie:
Dżem wiśniowy
Dżem morelowy
Do posypania:
Cukier puder
Przygotowanie:
W misce wymieszaj przesianą mąkę, jajka, cukier i drożdże. Dodaj wodę, olej i wymieszaj.
Na koniec dodaj wanilię i sól, przenieś ciasto na posypaną mąką deskę i wyrób gładki ciasto.
Przełóż do natłuszczonego naczynia, przykryj i odstaw na około 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto ułóż na posypanej mąką desce i rozciągnij za pomocą dłoni tworząc kształt prostokąta.
Wytnij za pomocą np. szklanki kółka i palcami zrób dziurkę w środku każdego.
Do środka włóż dżem, przykryj drugim kółkiem ciasta. Dociśnij brzegi palcami i wytnij za pomocą mniejszej szklanki okrągłe ciastko. Później utwórz z pozostałych skrawków ciasta więcej ciasteczek.
Włóż przyszłe wypieki na blachę do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Udekoruj ciastka odrobiną dżemu zmieszanego z wodą, a następnie posyp cukrem pudrem.