Marynowana szynka. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Steki z polędwicy wieprzowej są zwykle dość suche, dlatego warto je wcześniej zamarynować.

Wtedy wystarczy lekko podsmażyć na oleju i naprawdę będzie nam smakować. Jako dodatek możesz wybrać ziemniaki, ziemniaki amerykańskie lub frytki lub po prostu tosty.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • 4 łyżeczki oleju

Proces przygotowania

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. Ubij jajka, dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Umieść steki w marynacie i pozostaw na zimno przez co najmniej 24 godziny. (Im dłużej mięso jest marynowane, tym jest delikatniejsze). Marynowane mięso smażymy na tłuszczu po około 2-3 minuty z każdej strony. Podawane z tostami lub ziemniakami z oczkiem wołowym i dodatkami warzywnymi.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!