Nie stosuje się dodatkowych aromatów i innych dodatków, przedłużających ważność produktów, choć z drugiej strony, po ich zastosowaniu następuje utrata pierwotnego smaku. Poniższy przepis sprawi, że szynka będzie wyróżniać się niezapomnianym zapachem a do tego będzie bardzo aromatyczna i soczysta.
Na początku warto zająć się mięsem, które trzeba dokładnie obwiązać sznurkiem. Później włożyć je do formy do pieczenia i zalać wrzątkiem do 1/3 pojemności.
Marchew i seler obrać i pokroić na kawałki. Cebule także należy obrać i przekroić na cztery części. Połączyć te składniki z przyprawami i dodać do mięsa.
Z pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę i dodać do formy. Z cytryny wygnieść sok, wymieszać go z solą i także wlać do blachy.
Tak przygotowane danie należy zakryć folią. Nagrzać piekarnik do 170oC i piec przez 75 minut. Po tym czasie należy wyjąć mięso z piekarnika i zdjąć folię. Jednak nie można wyciągnąć dania z blachy przez pół godziny od końca pieczenia.
Po 30 minutach przenieść mięso na deskę do krojenia. Skóra powinna lekko odejść. Na górze można wykonać nacięcie w kształcie krzyża i przyprawić pieprzem i solą. Ponownie włożyć do piekarnika, tym razem na 20 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.