W sklepie takiej nie kupisz, lepiej zapisz przepis. Aromatyczna szynka domowa – bez zbędej chemii i konserwantów.

Wiele osób dąży do tego, aby własnoręcznie przygotować wędlinę, która będzie lepsza niż te kupowane w sklepie. Kolejnym plusem mięs przygotowanych w domu jest fakt, że są one dużo zdrowsze.

Nie stosuje się dodatkowych aromatów i innych dodatków, przedłużających ważność produktów, choć z drugiej strony, po ich zastosowaniu następuje utrata pierwotnego smaku. Poniższy przepis sprawi, że szynka będzie wyróżniać się niezapomnianym zapachem a do tego będzie bardzo aromatyczna i soczysta.

Co będzie potrzebne do wykonania?

  • 3 kg polędwicy wieprzowej (lub innego mięsa, według uznania),
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 3 selery,
  • 1 cytryna,
  • 2 pomarańcze,
  • 6 łyżek dżemu pomarańczowego,
  • przyprawy, takie jak rozmaryn, tymianek, pieprz czarny, liść laurowy, sól.

Jak przygotować?

Na początku warto zająć się mięsem, które trzeba dokładnie obwiązać sznurkiem. Później włożyć je do formy do pieczenia i zalać wrzątkiem do 1/3 pojemności.

Marchew i seler obrać i pokroić na kawałki. Cebule także należy obrać i przekroić na cztery części. Połączyć te składniki z przyprawami i dodać do mięsa.

Z pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę i dodać do formy. Z cytryny wygnieść sok, wymieszać go z solą i także wlać do blachy.

Tak przygotowane danie należy zakryć folią. Nagrzać piekarnik do 170oC i piec przez 75 minut. Po tym czasie należy wyjąć mięso z piekarnika i zdjąć folię. Jednak nie można wyciągnąć dania z blachy przez pół godziny od końca pieczenia.

Po 30 minutach przenieść mięso na deskę do krojenia. Skóra powinna lekko odejść. Na górze można wykonać nacięcie w kształcie krzyża i przyprawić pieprzem i solą. Ponownie włożyć do piekarnika, tym razem na 20 minut.

Wyciągnąć, posmarować dżemem i posypać rozmarynem. Tak przygotowaną wędlinę piec przez kolejną godzinę. Po schłodzeniu będzie gotowa do podania.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!