Deser w 15 minut: Wszyscy szukają tego przepisu na delikatne i bardzo smaczne ciasto.
24 744
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na delikatny deser. Stał się u nas absolutnym hitem już po pierwszym kęsie.
Składniki:
6 jajek
160 g cukru pudru
160 g mąki pszennej
450 g jogurtu
90 g cukru pudru
250 g mascarpone
orzech kokosowy
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Dodaj białka do głębokiej miski i ubij mikserem.
Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą pianę.
Następnie dodać żółtka i ubić. Stopniowo dodawać mąkę i dobrze wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z blachy do pieczenia, przykryć papierem i rozwałkować. Usuń papier, odetnij brzegi i podziel ciasto na 4 części.
Arkusze ciasta przekroić poziomo na pół. Zmiksuj wycięte krawędzie ciasta. I wlej do miski.
Do osobnej miski dodać jogurt i mascarpone. Posypać cukrem pudrem. Ubij śmietanę mikserem.
Umieść papier do pieczenia i dwa arkusze ciasta na twardej powierzchni. Ciasto posmarować kremem i przykryć dodatkowymi arkuszami ciasta.
Nakładamy krem, dokładamy kolejną warstwę ciasta i powtarzamy ten proces do wyczerpania ciasta. Na koniec pokryj cały deser kremem, połóż okruchy ciasta na boki i górę.
Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy na godzinę do lodówki. I możemy zaserwować słodki przysmak.