Ocal swoje ziemniaki, banany i marchewkę przed zniszczeniem – sekret, o którym pracownicy sklepu Ci nie opowiedzą.

Większość z nas zna problem kupowania nadmiernej ilości żywności, która nie zostaje zużyta przed wyznaczoną datą ważności.

Zamiast marnować jedzenie i pieniądze, przenosimy naszą wiedzę na Ciebie, aby pomóc w przechowywaniu żywności, tak by była zawsze świeża i gotowa do spożycia.

Przechowuj cebulę w pończosze. Umieszcz cebulę w starej pończosze, związując supełki między każdą z nich, i przechowuj w miejscu suchym i chłodnym, aby zachować jej świeżość przez wiele miesięcy.

Nie pozwól, aby jagody spleśniały. Natychmiast po przywiezieniu ich ze sklepu, umyj w mieszance wody i octu, co zapobiegnie pleśni i zachowa ich świeżość.

Ziemniaki trzymaj w miejscu chłodnym i suchym, z dala od światła, aby unikać kiełkowania. Dodatkowy trik to umieszczenie jabłka wśród nich, co wielu uważa za skuteczne zapobieganie kiełkowaniu. Przechowuj ziemniaki i buraki razem, z burakami na wierzchu, aby wchłaniały nadmiar wilgoci. Unikaj przechowywania ziemniaków z innymi warzywami jak kapusta czy marchew.

Jeśli chodzi o miód, wystarczy przechowywać go w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w miejscu chłodnym. Nawet jeśli zmieni kolor, wciąż pozostaje smaczny i świeży.

Zapobiegaj brązowieniu bananów, owijając ich końce w plastikową torebkę, aby spowolnić uwalnianie gazu etylenowego i proces dojrzewania.

Mleko może wytrzymać do trzech miesięcy, jeśli jest odpowiednio przechowywane. A jeśli zastanawiasz się, czy mleko jest zepsute z powodu zmiany konsystencji, zawsze możesz je zamrozić i użyć później.

Jeśli masz nadmiar jajek, rozważ ubicie ich, dodanie szczypty soli, i zamrożenie w hermetycznej torbie, aby były gotowe do użycia w późniejszym czasie.

Zamiast wyrzucać resztki sosu pomidorowego, przechowuj go w zamykanych plastikowych torebkach i zamrażaj w małych porcjach.

Przechowuj świeże zioła, drobno siekając je i umieszczając w foremkach do lodu z oliwą z oliwek, a następnie zamrażając, aby zachować ich aromat i świeżość. Olej chroni zioła przed uszkodzeniem przez mróz, co umożliwia korzystanie z nich, gdy są potrzebne.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!